W jaki sposób podbić wystrój każdego lokalu?

Właściciele restauracji często dwoją się i troją, aby wybić się ponad konkurencję i stworzyć takie miejsce, do którego goście będą chcieli wracać. Dobrze skomponowane menu, dobry kucharz, a w konsekwencji świetne jedzenie to podstawa każdego lokalu. Trzeba jednak mieć świadomość tego, że wystrój, dekoracje i wyjątkowy charakter samej sali restauracyjnej również gra ogromną rolę. Wobec tego, jakie elementy umieścić na sali restauracyjnej, aby wystrój był przyjazny, przytulny i zachęcający dla gości?

 

Element wyposażenia, który sprawdzi się w każdym lokalu

 

Coraz częściej w wielu lokalach można spotkać różnego rodzaju kominki– czy to na tradycyjny opał czy też te w wersji elektrycznej. Nic w tym dziwnego- jest to taki element wystroju, który świetnie się prezentuje, doskonale podbija zarówno nowoczesny charakter wnętrza jak i klasyczny, a dodatkowo sprawia, że od razu jest przytulnie. Oczywiście, decydując się na umieszczenie we wnętrzu takiego kominka, raczej powinniśmy zdecydować się na jego nowoczesną wersję, tym samym rezygnując z otwartej komory spalania, która w praktyce oznaczała, że zarówno palenisko jak i ruszy były całkowicie odsłonięte. Wkłady kominkowe, które dedykowane są do zabudowy, posiadają zamkniętą komorę spalania, a więc wygląda to tak, że wkład przypomina szklaną kasetę, wewnątrz której możemy obserwować płomienie. Jest to więc znacznie bezpieczniejsza wersja kominka, która też ma znacznie lepsze parametry wydajnościowe, jeśli chodzi o ilość uzyskiwanego ciepła.

 

Kominek jako dodatkowe źródło ogrzewania

 

Czasem może się okazać, że w momencie, kiedy będziemy taki kominek rozpalać, możemy całkowicie wyłączyć ogrzewanie centralne i korzystać jedynie z ciepła kominka. Z pewnością sprawdzi się to w lokalach o stosunkowo niedużej sali restauracyjnej. Tak czy inaczej, najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest sytuacja, kiedy kominek stanowi dodatkowe, alternatywne źródło ciepła. Aby mógł on w wydajny sposób ogrzać mieszkanie lub większy lokal- i tak musiałby zostać wzbogacony o płaszcz wodny.

Author:
Autorka bloga olaart.pl, fanatyczka dobrego smaku. Od wielu lat zajmuje się profesjonalnie serwowaniem potraw kuchni azjatyckiej w jednej z krakowskich restauracji na Podgórzu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *