Zima to czas, w którym szczególnie wzrasta ryzyko przeziębienia i grypy. Dlatego warto dbać o siebie, aby im nie ulec. Pomoże w tym wzmocnienie organizmu. Szerzej o naturalnych metodach na poprawę odporności – jak wzmocnić osłabiony organizm? https://superflavon.eu/odpornosc Gdy mimo wszystko choroba nadejdzie zamiast biec w panice do apteki, warto rozważyć naturalne środki walki z przeziębieniem, a w każdej domowej kuchni można znaleźć naprawdę sporo artykułów spożywczych, które pomogą nam pozbyć się uciążliwego przeziębienia. Przeszukując kuchenne szuflady, szczególnie warto zwrócić uwagę na:

 

  1. Maliny – zarówno owoce malin, jak i napar z ich liści może być skuteczną metodą w obniżeniu gorączki. Maliny działają napotnie. Poprzez to, że organizm się poci, obniża się jego temperatura. Ponadto maliny są bogate w magnez, wapń i żelazo. Można w nich znaleźć witaminy z grupy B oraz witaminę K, E i A. Są bogatym źródłem witaminy C.
  2. Czosnek – nie bez kozery zwany naturalnym antybiotykiem. Zawarte w nim substancje, czyli lotne związki siarkowe oraz olejki eteryczne przeciwdziałają infekcją dróg oddechowych oraz skutecznie je leczą. W czosnku można znaleźć bogactwo naturalnych substancji, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Warto wymienić tutaj między innymi: flawonoidy, saponiny, aminokwasy, związki śluzowe, witaminy C, PP oraz grupę witamin B, a także prowitaminę A. Znaleźć w nim można także sole mineralne wapnia, potasu i magnezu. Są w nim także obecne rzadkie mikroelementy takie jak kobalt, chrom i nikiel. Zawarte w czosnku oleje eteryczne zawierające związki siarki i allicynę są niezwykle pomocne w walce z przeziębieniem.
  3. Imbir – imbir ma właściwości rozgrzewające. Działa tym samym napotnie i obniża temperaturę podczas przeziębienia. Płukanie gardła ciepłą wodą z dodatkiem imbiru złagodzi ból, ponadto jego właściwości odkażające pomogą uporać się z chorymi migdałkami. Za właściwości imbiru są odpowiedzialne obecne w nim oleje eteryczne oraz gingerol i zinferon. W krajach Azji imbir jest często stosowany nie tylko jako przyprawa, ale także środek leczniczy przy przeziębieniach.
  4. Lipa – napar z lipy, a zwłaszcza z jej kwiatostanów jest także bardzo dobrym sposobem na leczenie przeziębienia. Lipa ma właściwości napotne, dzięki temu obniża temperaturę ciała, co jest szczególnie cenny w gorące. Ponadto zawarte w niej związki śluzowe pomagają łagodzić kaszel, chrypkę oraz ból gardła. Mają one właściwości osłaniające, zmiękczające oraz powlekające.
  5. Szałwia – płukanie gardła szałwią pomoże w jego leczeniu oraz złagodzi ból. Szałwia lekarska ma bowiem właściwości antyseptyczne, hamuje także rozmnażanie się bakterii. Zawdzięcza to taninom, olejkom eterycznym oraz goryczy karnozol. Szałwia świetnie sprawdza się także w inhalacjach oraz jako napar, ma właściwości wykrztuśne i ściągające, dzięki czemu świetnie sprawdza się w leczeniu infekcji dróg oddechowych. Szałwia to kolejny przykład naturalnego lekarstwa na przeziębienie, które pomoże w jego zwalczaniu.

 

Author:
Autorka bloga olaart.pl, fanatyczka dobrego smaku. Od wielu lat zajmuje się profesjonalnie serwowaniem potraw kuchni azjatyckiej w jednej z krakowskich restauracji na Podgórzu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *