Domowe alkohole

Domowe wyrobu święcą ostatnimi czasy prawdziwe triumfy. Wytwarzanie szynek, serów czy dżemów w domowych warunkach rośnie do miana hobby. Powstają strony internetowe, fora oraz grupy w mediach społecznościowych, gdzie fascynaci domowej produkcji wymieniają się doświadczeniami i przepisami. Dużym obszarem domowej produkcji jest także wytwarzanie alkoholi, zwłaszcza w sytuacji, gdy ich wytwarzanie na własny użytek przestało być nielegalnym procederem. Wśród alkoholu wytwarzanych domowymi metodami należy wymienić:

  • miód pitny – jest to trunek, stosunkowo kosztowny w produkcji, choćby przez wzgląd na samą cenę miodu. Jednak posiadając odpowiednie drożdże do miodu oraz wiedzę na temat produkcji miodu pitnego można stworzyć zachwycający w smaku i zapachu napitek. Aby było to możliwe warto poszukać w internecie informacji na ten temat oraz zaopatrzyć się w – drożdże do miodu pitnego,
  • domowe piwa – kolejnym alkoholem bardzo często wytwarzanym w domowych warunkach jest piwo. Piwo można zrobić na zbożu lub chmielu dodając odpowiednie drożdże gorzelniane. Można także wzbogacić smak trunku poprzez dodatnie do niego płatków dębowych lub owoców, płatków kwiatów czy specjalnych mieszanek przypraw. Każdy tego typu modyfikacja sprawi, że powstanie zupełnie inny rodzaj piwa,
  • wino – domowe wina to jeden z najczęściej tworzonych napojów alkoholowych w warunkach domowym. Domowe wino może powstać z winogron, porzeczek, wiśni, czy truskawek. W przypadku winogron nie jest konieczne używanie nawet drożdży winiarskich, bo naturalne procesy sprawiają, że powstaje bardzo smaczne wino,
  • cydr – cydr podlega tym samy procesom, co wino. Jest to de facto wino, tyle że jabłkowe.
  • domowe nalewki – to kolejny rodzaj domowego alkoholu. Jedne powstają na bazie fermentowanych owoców, w przypadku innych świeże owoce zostają zalane spirytusem i z czasem nalewka jest rozcieńczana wodą. Wszystko zależy do danego przepisu na domową nalewkę.

 

Jak widać domowa produkcja alkoholi daje wile możliwości stworzenia trunku, który odpowiada nam smakiem.

Author:
Autorka bloga olaart.pl, fanatyczka dobrego smaku. Od wielu lat zajmuje się profesjonalnie serwowaniem potraw kuchni azjatyckiej w jednej z krakowskich restauracji na Podgórzu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *