Gdzie przechowywać przetwory, aby pięknie je wyeksponować?

Powstało już wiele artykułów poświęconych temu, dlaczego warto samodzielnie przygotowywać przetwory, takie jak dżemy, konfitury i różnego rodzaju kiszonki – są bardzo zdrowe, a te własnej produkcji dają gwarancję, że nie ma w nich żadnych sztucznych substancji. Równie ważne jest jednak ich prawidłowe przechowywanie, ponieważ w zbyt ciepłym, naświetlonym czy wilgotnym miejscu mogą dużo szybciej się zepsuć. Warto również zauważyć, że słoiki z dekoracyjnymi opisami i kolorowymi zakrętkami mogą mieć świetne właściwości stylizacyjne, które wprowadzą do wnętrz Twojej kuchni lub spiżarki bardzo przytulny klimat, szczególnie jesienią i zimą. Szkoda byłoby więc nie wykorzystać tego potencjału. Zatem gdzie przechowywać przetwory, aby pięknie je wyeksponować i zachować ich świeżość na dłużej? Jakie meble będą najlepsze?

Gdzie przechowywać przetwory w swoim domu?

Przetwory wymagają odpowiedniego przechowywania, aby zachowały swoją świeżość na dłużej. Najczęściej więc wybieramy różnego rodzaju słoiki – jest to zdecydowanie najlepsze wyście. Można się jednak zdecydować na bardziej dekoracyjne modele, przykładowo z kolorowymi zakrętkami. Można również wykorzystać zwykłe słoiki, a następnie wybrać ciekawe etykiety, które opiszemy i poprzyklejamy na poszczególne przetwory. Dobrym pomysłem jest również kupienie rafii lub innego ozdobnego papieru czy materiału i nałożenie kawałka na zakrętki. Można je później zacisnąć zwykłą gumką recepturką czy ozdobnym sznurkiem. Będą się wtedy pięknie prezentowały, co stworzy wyjątkowy klimat, szczególnie jesienią i zimą. Jeśli zastanawiasz się, gdzie przechowywać przetwory, odpowiedź jest prosta – warto wyeksponować je na widoku, w miejscu bardziej zacienionym. Idealna będzie więc spiżarka, kredensy lub regały w jadali, a także póki ścienne w kuchni. Nie powinny się wtedy jednak znajdować blisko kuchenki i pieca, aby nie miały zbyt wysokiej temperatury. Dobrym pomysłem będą również kufry, które są bardzo pojemne i stylowe.

Gdzie przechowywać przetwory – kufry i regały

Do przechowywania przetworów będą więc najlepsze kufry i regały, które zapewnią im odpowiednie warunki, a także pięknie je wyeksponują. Co ważne, można je później wykorzystywać również w innym celu, na przykład jako miejsce do trzymania książek, różnego rodzaju pamiątek i dekoracji. Powinny być również bardzo solidne i porządnie wykonane, ponieważ większa ilość słoików z przetworami będzie bardzo ciężka. Nie warto ryzykować, ponieważ modele wykonane ze sklejki czy płyty MDF mogą nie wytrzymać pod takim ciężarem, niszcząc nie tylko przetwory, ale także najbliższe otoczenie i podłogę. Dlatego najlepsze i najbardziej wytrzymałe kufry i regały wykonane są z drewna – będą niezwykle odporne na urazy mechaniczne, solidne i trwałe. Sprawdź te: https://polanomeble.pl/25-regaly. Warto również pamiętać, że są piękne i ponadczasowe ze względu na klasyczny, uniwersalny i naturalny charakter drewna. Zdecydowanie będzie to najlepszy wybór, niezależnie od tego, czy szukasz miejsca na przechowywanie przetworów, czy też czegoś innego.

Author:
Autorka bloga olaart.pl, fanatyczka dobrego smaku. Od wielu lat zajmuje się profesjonalnie serwowaniem potraw kuchni azjatyckiej w jednej z krakowskich restauracji na Podgórzu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *