Dieta bezglutenowa – na czym polega i kto powinien z niej skorzystać?

Dieta bezglutenowa odnosi się do diety wykluczającej gluten, składnik białkowy znajdujący się w pszenicy, żyto i jęczmieniu. Diety bezglutenowe są obecnie stosowane u osób, u których zdiagnozowano celiakię lub nadwrażliwość na gluten. Od niedawna polecana jest również osobom z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów i choroby zapalne jelit. Wykazano, że dieta bezglutenowa poprawia objawy żołądkowo-jelitowe i ogólny stan zdrowia u osób z nadwrażliwością na gluten bez celiakii, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 nawet o 75%. Wiąże się to również z poprawą zdrowia psychicznego i zmniejszonym ryzykiem depresji.

Czym jest gluten?

Gluten jest białkiem, które znajduje się w nasionach zbóż takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. Gluten zawiera dwa rodzaje białek tj. gliadyna i gluteina, które odpowiadają za elastyczność oraz lepkość produktów powstałych na bazie glutenu. Gluten uważany jest również za dobry nośnik substancji aromatycznych, przez co wielu producentów wykorzystuje go jako swego rodzaju dodatek do żywności, który odpowiada za jej zapach. Obecnie, gluten uważany jest za główną przyczynę problemów zdrowotnych, ponieważ organizm nie zawsze toleruje gluten i potrafi rozłożyć go na składniki proste. Najczęstszym problemem jest celiakia, która polega na trwałej nietolerancji białka jakim jest gluten. Celiakia nie jest uleczalna, lecz istnieją sposoby na pozbycie się uciążliwych objawów takich jak wzdęcia, bóle brzucha czy zaparcia. Jedyne co może zrobić osoba chora to całkowicie wykluczyć gluten z codziennej diety i wprowadzić do swojego jadłospisu żywność bez glutenu.

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Dieta bez glutenu to podstawa dla osób, którzy chorują na celiakię oraz dla osób, których organizm nie toleruje glutenu. Dieta bez glutenu jest jedynym sposobem na pozbycie się uciążliwych objawów celiakii, a osoby chore muszą bezwzględnie przestrzegać jej zasad przez całe ich życie. Wprowadzenie diety bezglutenowej do codzienności pacjentów, wymaga odpowiedniego podejścia ze strony dietetyka bądź też lekarza prowadzącego oraz osoby, której bezpośrednio dotyka problem. Na samym początku należy rozpocząć od wprowadzenia lekkostrawnej diety, oczywiście opartej na produktach bezglutenowych. Lekkostrawna dieta pozwoli zregenerować uszkodzenia, które powstały w organizmie na skutek szkodliwego działania glutenu. Żywność bez glutenu jest obecnie ogólnodostępna, dzięki czemu pacjenci nie mają problemów z jej zdobyciem. Największym problemem może być jednak wybranie odpowiednich produktów.

Jakich produktów należy unikać w diecie bezglutenowej?

Dieta bez glutenu to przede wszystkim całkowite wykluczenie produktów takich jak pieczywo, ciasta, makarony, kasze, płatki owsiane produkowane w oparciu o półprodukty zbożowe (pszenica, żyto, jęczmień). Jeśli nie jesteś pewien, czy wybrany przez Ciebie produkt posiada gluten, sprawdź jego skład lub poszukaj specjalnego oznakowania tj. przekreślony znaczek kłosa.

Author:
Autorka bloga olaart.pl, fanatyczka dobrego smaku. Od wielu lat zajmuje się profesjonalnie serwowaniem potraw kuchni azjatyckiej w jednej z krakowskich restauracji na Podgórzu.