Warto spożywać miód

Chodź miód naturalny nie należy do najtańszych produktów spożywczych, warto go używać, a przy tym kupować w zaufanych miejscach. Miody dostępne w sklepach spożywczych i marketach są co prawda naturalne, jednak nie zawsze są najlepszej możliwej jakości, stąd między innymi atrakcyjna cena. Miód prosto z ula kupowany u pszczelarza na pewno ma wyższą cenę, ale za to, kupując go, można mieć sto procent pewności, że jest on w pełni wartościowy, nie zawiera żadnych sztucznych polepszaczy czy konserwantów.

A miód warto stosować. Ci, którzy lubią, mogą jeść go samodzielnie czy na przykład jako dodatek do twarożku, smarować nim tosty itp. Jest on również doskonałym dodatkiem do herbaty, a nawet do wody z cytryną. Lekarze zalecają picie codziennie rano, najlepiej na czczo, takiej smacznej mikstury. Nie tylko działa ona regulująco na układ trawienny, ale również pomaga zachować odporność, jest to więc wskazane zwłaszcza w okresie jesieni i zimy, kiedy organizm jest podatny na infekcje.

Jednak właściwości miodu są o wiele bogatsze niż tylko wzmacnianie odporności. W zależności od gatunku, może on nie tylko zapobiegać rozmaitym chorobom, ale nawet je leczyć! Informacje na ten temat można znaleźć w Internecie i warto się do nich zastosować, gdyż jest to smaczne i naturalne lekarstwo. Kuracja nim na pewno będzie przyjemniejsza niż łykanie tabletek.

Author:
Autorka bloga olaart.pl, fanatyczka dobrego smaku. Od wielu lat zajmuje się profesjonalnie serwowaniem potraw kuchni azjatyckiej w jednej z krakowskich restauracji na Podgórzu.