Miód gryczany – lekarstwo od pszczół

Na rynku jest dostępnych wiele rodzajów miodu, które różnią się od siebie w sposób widoczny, na przykład barwą i konsystencją, a także mają różne właściwości. Można jednak z całą pewnością stwierdzić, że wszystkie miody, bez względu na rodzaj – miód nawłociowy, spadziowy czy gryczany, są zdrowe, smaczne i jak najbardziej godne polecenia. Nie bez powodu lekarze zalecają zastępowanie miodem na przykład cukru dodawanego do herbaty, a także polecają spożywanie go w okresie zwiększonego ryzyka zachorowania na przeziębienie i grypę. Jakie jednak właściwości reprezentują poszczególne gatunki, na przykład miód gryczany?

Gryczany miód łatwo można odróżnić od innych gatunków, ponieważ ma ciemniejszą barwę, może być nawet ciemnobrązowy. Ponadto posiada silny zapach kwiatów gryki oraz charakterystyczny intensywny, ostry, a nawet lekko piekący smak. Jest to więc miód dla smakoszy, ale polecany jest też osobom, które cierpią na rozmaite schorzenia. Właściwości miodu gryczanego są bowiem bardzo cenne dla zdrowia.

Obok spadziowego, gryczany miód jest zaliczany do najbardziej wartościowych miodów. Jego unikalne składniki sprawiają, że jest bardzo odżywczy, a także ma właściwości typowo lecznicze. W niektórych rejonach świata bywa nazywany miodem starców, a to dlatego, że wzmacnia naczynia krwionośne i pozytywnie wpływa na serce, przez ludzi w podeszłym wieku powinien być więc spożywany jak najczęściej. Poza tym miód ten wspomaga odporność, przyspiesza gojenie się ran, ułatwia przyswajanie wielu witamin i składników odżywczych, doskonale leczy anemię oraz poprawia metabolizm u ludzi w każdym wieku. Uważa się nawet, że miód gryczany może leczyć wrodzone wady serca i naczyń krwionośnych, a przy tym dla wielu osób jest po prostu bardzo smaczny, warto go więc spożywać jak najczęściej.

Author:
Autorka bloga olaart.pl, fanatyczka dobrego smaku. Od wielu lat zajmuje się profesjonalnie serwowaniem potraw kuchni azjatyckiej w jednej z krakowskich restauracji na Podgórzu.